7 tips om je kat meer te laten drinken.

Drinkt je kat niet? Laat je kat meer drinken met deze 7 tips.

Jisvy Djelân

Onderzoeker in gezondheid voor katten. Met een informerend en eenvoudige schrijfstijl creëert hij zijn onderscheidend vermogen.

Katten zijn van nature ‘luie’ drinkers. Hoe dat komt kun je hier lezen: "Waarom drinken katten zo weinig?". Als dienaar/baasje hebben wij dus de verantwoordelijkheid om ze zoveel mogelijk te laten drinken. Veel drinken is belangrijk en voorkomt veel gezondheidsklachten.

Vaak wordt er geconstateerd dat katten met blaasgruis en nierproblemen meer moeten drinken. Belangrijk is dat ze door veel te drinken ook obstipatie voorkomen.

Katten horen rond de 40-80 ml per kilo lichaamsgewicht te drinken. Dit betekent dat de gemiddelde kat rond de 200 ml water per dag zou moeten drinken. Meer lezen over dit onderwerp? Dat kan hier: "Hoeveel moet een kat per dag drinken?". Uiteraard hebben andere factoren zoals beweging, voeding en omgevingstemperatuur hier invloed op. Natvoer bijvoorbeeld, bevat uit zichzelf al vocht.

 

Wij hebben speciaal voor jou 7 tips samengesteld die helpen bij het verhogen van de vochtinname van jouw geliefden.

 

1. Ververs het drinkwater en maak regelmatig schoon.

Zorg ervoor dat het water vers is. Stromend water kan hierbij helpen. Indien je geen stromend water hebt is het belangrijk dat je het water minimaal één keer per dag ververst, in de zomer is dat twee keer per dag.

2. Plaatsing van de drinkbakken.

Het is belangrijk dat je jouw drinkbak niet in de buurt van kattenbak zet. Katten houden er niet van als hun eten en drinken in de buurt van de kattenbak staat. Waterbakken kun je ook beter niet in de buurt van de eetbak zetten.

3. Vocht via het eten.

Door water toe te voegen aan het voer krijgen katten ook meer vocht binnen. Doe dit bij voorkeur met natvoer, hier zit van zichzelf ook al vocht in. Het verteren van droogvoer onttrekt vocht, daar kan je dus ook een klein beetje water aan toe voegen. Echter is het belangrijk dat het gebit ook in goede conditie blijft, dit verminderd wanneer de brokjes te vochtig zijn. De beste oplossing is vers vlees, je kan het zo nodig invriezen. Het bevat veel vocht van nature en je kan er extra water aan toevoegen.

4. IJsblokjes en andere toevoegingen.

Je kunt, zeker zomers, een blokje ijs toevoegen aan het drinkwater van je kat. Het drinkwater wordt zo lekker fris, dit vinden katten aangenaam als ze het warm hebben. Katten koelen niet af via zweet maar via hun poten en tong. Het is dus belangrijk dat je op warme dagen ijs toevoegt aan het water zodat ze daar verkoeling kunnen vinden. Je kunt ook een vlees of vissmaak aan het water geven om het drinkwater extra interessant te maken. Let er dan wel op dat je het drinkwater vaker moet verversen en schoonmaken!

5. De grootte van de waterbak.

Sommige katten vinden het vervelend als hun snorharen de zijkant van de drinkbak raken. Zorg er dus voor dat de waterbak ondiep en breed genoeg is. Vaak is dit niet het geval bij drinkbakjes. Als jouw kat veel uit plekken zoals de kraan en de douche drinkt, kan dit wel eens de oorzaak zijn.

6. Meerdere drinkbakken in huis.

Indien je meerdere katten in huis hebt is het verstandig meerdere waterbakken neer te zetten. Ze hebben graag een drinkbak voor zichzelf. De kat wordt door middel van meerdere drinkbakken in huis simpelweg vaker gestimuleerd om te gaan drinken.

7. Zet een drinkfontein neer.

Drinkfonteinen met een pompje zorgen voor stromend drinkwater, dit vinden katten stukken aantrekkelijker. Door de stroming bevat het drinkwater van de kat meer zuurstof en het water van de waterfontein is altijd vers door de filtering van filters. Schoon en vers drinkwater vinden katten geweldig!

Bekijk hier een filmpje van Pluisje die het voor doet. Laat het gerust ook aan je eigen kat(ten) zien.

Wij hebben een drinkfontein ontwikkeld die ervoor zorgt dat katten meer gaan drinken. Ben je benieuwd naar de functies van onze waterfontein? Dan kun je het product hier bekijken:

Petoneer Ultra

Om een goede gezondheid te garanderen is genoeg drinken erg belangrijk. Aangezien katten als huisdier slechte drinkers zijn hebben wij als dienaar de verantwoordelijkheid om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Schrijf als eerste een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie